Hari ni ku nak ajar resipi yang amatlah mudahnya. Resipi sawi putih masak senang. Haa..tu dia, nama pun senang. Kat bawah ni rupa sawi putih. Sayur sawi ni ada yang sawi hijau. Sawi hijau, batangnya hijau. Sawi putih, batangnya putih.
Yang benornya ku tak biasa makan sawi putih nih. Masa pantang hari tu lah baru blajo makan. Kata tok bidan yang urut ku masa pantang tu, sawi putih ni memang elok untuk ibu yang menyusukan anaknya. Boleh tambah susu. Ku rasa ada effectnya. Sebab, skrang nih, kalau makan sawi putih ni, rasa pengeluaran tenusuku mengalami sedikit kenaikan. Ok, cara masak resipi nih, memula, basuhlah bersih-bersih sawi tu. Kerat bahagian pangkal kat akar-akar tu. Leraikan satu-satu tangkai. Basuh bersih-bersih. Then, masukkan dalam periuk nasi kita tu. Make sure nasi dah masak. Jangan off kan dulu suis nya, bior keep warm je nasi tu. Haa..susun la ikut suka sawi putih tu kat atas nasi tu. Tengok gambor kat bawah nih.
Tutup periuk tu. Bior dalam 5 minit ke 10 minit. Tapi tengok-tengok le jugak sawi tu. Bila dah layu, (jangan sampai daun dia tukar kaler kekuningan) agak-agak lah, angkat sayur tu, letak dalam pinggan. Then, curahkan kicap. Ikutlah selera memasing, nak kicap pekat ke, kicap cair ke. Ku guna kicap lemak manis cap kipas udang. Peh tu tabur bawang goreng kat atas. Haa..nampak sedap kan. Memang sedap pun...Nyum!Nyum! Selamat mencuba !
No comments:
Post a Comment